A Poet´s Screenome

Kuopio. Galleria Ars Libera 20.8.-8.9.2019. Kokeellisen runotaiteen näyttely Paino. Kuratoinut Lauri Hei.

 

A Poet’s Screenome (2019)
Virpi Vairinen

Uusimpien tutkimussuuntausten mukaan tietokoneisiin ja älylaitteisiin käytetyn ajan lisäksi olisi syytä kiinnittää huomiota myös siihen, mitä ihmiset laitteillaan tekevät. Jokaisen ihmisen älylaitteen käyttötapa on yhtä yksilöllinen kuin hänen sormenjälkensä. Screenome onkin sanaleikki, joka yhdistää englannin kielen näyttöä tarkoittavan sanan ihmisen yksilöllistä geeniperimää tarkoittavaan genome-sanaan.

Rakentaessani kokonaisuutta ensimmäistä kertaa huomasin, että minun oli yhtä vaikea laittaa kuvat takaisin koteloon näyttelyä varten, kuin minun on usein sulkea älylaitteen näyttöä. Tuttujen, useiten toistuvien ruutunäkymien näkeminen herättää kiinnostuksen ja kiintymyksen sekaisen tunteen. Teos onkin metatasolla liikkuva rakennelma, joka herättää ainakin itsessäni kysymyksen siitä, mitä tarkoittaa katsella samoja näyttönäkymiä päivästä toiseen: koska toisto luo uutta ja koska samojen tekstuaalisten ympäristöjen keskellä oleminen alkaa turruttaa.

 

¹ Benedict Carey: ‘Screen Time’ Is Over. New York Times. 31.5.2019

 


Paino – kokeellista runoutta. Arvostelu Voima-lehden verkkosivuilla >>