Polar Opposites

Keväällä eräs suomalaisista suosikkinykytaiteilijoistani Heini Aho otti yhteyttä ja kysyi, olisinko kiinnostunut tekemään teoksen Galerie Anhavan kesäkuun alussa avautuvaan näyttelyyn. Siinä kolme taiteilijaa kutsui kukin yhden taiteilijan vastaparikseen, ajatustenvaihtoon, yhteistä nimittäjää tai inspiroivaa maaperää tutkimaan. Tapasimme ja keskustelimme Heinin kanssa kevään mittaan useampaan kertaan ja tuloksena oli kolme erillistä teosta, jotka kuitenkin kävivät tiloissa vuoropuhelua tavalla, jonka kautta niitä oli mahdollista tulkita myös yhteisinä kokonaisuuksinaan.

Muotoilimme sen jotenkin näin: ”For this exhibition we worked together and separately. The works on show are clearly independent yet in conversation with each other. The originating impulses were images and word pairs that guided our respective practices. The words on display evoke powerful bodily and visual ideas, the images evoke verbal thoughts and the communication is associative and free. Exploring juxtapositions of images and words generated multi-sensory perceptions as well as ideas about possible worlds of smell and sound.”

Ryhmänäyttelyn nimeksi tuli Openings. Muina taiteilijoina olivat Antti Laitinen ja Ulf Mejergren sekä Tiina Pyykkinen ja Jorma Puranen. Näyttely avautui 2.6.2022 ja oli avoinna yleisölle 23.6. asti. Näyttely puretaan vasta kesätauon jälkeen, joten yläkerran teosta pääsee kurkistelemaan ikkunasta vielä heinäkuussakin.

Anhavan katutasossa keskustelevat toinen osa Polar Opposites -teoksesta ja Heini Ahon Enamel (Chewing Gum, Lost And Found At The Bottom Of The Backpack).

Heini Ahon Enamel (Chewing Gum, Lost And Found At The Bottom Of The Backpack) ja Virpi Vairisen Polar Opposites Galerie Anhavassa. Kuva: Jussi Tiainen.

Heini Ahon Enamel (Chewing Gum, Lost And Found At The Bottom Of The Backpack) ja Virpi Vairisen Polar Opposites Galerie Anhavassa. Kuva: Jussi Tiainen.

Alakerrassa ovat nyt jo näkymättömissä Polar Oppositesin toinen osa ja Heinin videoteos Fridge Essay. Jos teippausten fontit näyttävät tutuilta, se voi johtua siitä että ne ovat Niklas Ekholmin suunnittelemia Poesia-fontteja, joita kirjojeni julkaisija Poesia käyttää.

Heini Ahon videoteos Fridge Essay ja Virpi Vairisen Polar Opposites Galerie Anhavassa. Kuva: Jussi Tiainen.

Heini Ahon videoteos Fridge Essay ja Virpi Vairisen Polar Opposites Galerie Anhavassa. Kuva: Jussi Tiainen.

Polar Oppositesin idea oli rakentaa hitaasti paljastuvia, epäintuitiivisia vastakohtia, jotka eivät välttämättä ole vastakohtia ollenkaan, tai sitten saattavat olla. Että mitä vastakohtaisuus on, minkälainen väline ajattelulle ja aistimiselle se voi olla. Heinin kanssa oli todella inspiroivaa työskennellä ja tuntuu että opin etenkin ripustuksessa ihan valtavasti siitä, miten tekstiä voi tilaan rakentaa. Jälkikäteiset kiitokset vielä kaikesta Anhavalle ja Heinille!