Intermediaalinen kirjallisuus (ja Don DeLillo)

Kirjoitin artikkelin aina yhtä kiinnostavien aiheiden parissa työskentelevien kirjallisuudentutkijoiden Laura Piipon ja Juha-Pekka Kilpiön toimittamaan, viime vuoden syksyllä ilmestyneeseen artikkelikokoelmaan Intermediaalinen kirjallisuus. Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen sarjassa ilmestynyt teos on ensimmäinen intermediaalista kirjallisuutta ja kirjallista intermediaalisuutta käsittelevä suomenkielinen kokonaisesitys. Artikkelini käsitteli kehotaiteen (engl. body art) kuvauksia Don DeLillon pienoisromaanissa Esittäjä (The Body Artist) ekfrasiksen tutkimusperinteen näkökulmasta.

Artikkelikokoelman voi kokonaisuudessaan ladata täältä: JYX – Intermediaalinen kirjallisuus

Kulttuurilehti Mustekala julkaisi teoksesta arvion otsikolla Toisin ajateltu aika.

Olen tutkinut DeLillon tuotantoa kandidaatintutkielmasta (2011) asti. Helmikuussa 2022 kävin puhumassa DeLillon uusimmasta teoksesta Hiljaisuus (Silence) Kulttuuriykkösessä yhdessä suomentaja Helene Bützowin kanssa. Väitöskirjatutkimus on ollut osa-aikaista jo monta vuotta, mutta voin mielelläni aina tarvittaessa vaihtaa sanan tai pari DeLillon teoksista ja monet tuotannossa keskeiset asiat ovat edelleen mielenkiinnonkohteitani niin taiteellisesti kuin tutkimuksellisestikin.

Tämä artikkeli on myös sama, johon viitataan vuonna 2020 ilmestyneessä Kaikki tapahtuu niin paljon -kirjassani. Akateemiset prosessit ovat tunnetusti pitkiä, mutta kärsivällisyys palkitaan.