Hurdle

engl.  havaittu este / keinotekoinen raja / liikuteltava kehys / hypätä jonkin yli juostessa / este jonkin saavuttamisessa / aita / aitajuoksu

Menetelmiä teknologiasuhteen liikutteluun, kirjoitustilojen muunteluun. Voit myös keskustella menetelmistä ja niiden vaikutuksista kommenttiosiossa.

 

Taso 0

[1] Aseta sosiaalisen median tileihisi profiilikuva, joka heijastaa suhdetta, jonka haluaisit sinulla olevan sosiaalisen median palveluihin.

[2] Siirrä sosiaalisen median kanavien, viestintäsovellusten ja sähköpostin pikakuvakkeet pois puhelimesi aloitusnäytöltä.

[3] Poista käytöstä sähköpostin automaattinen synkronointi puhelimeesi.

[4] Jos olet tilannut uutishälytyksiä puhelimeesi, poista ne käytöstä.

[5] Jonakin iltana kirjoita itsellesi viikon tärkein tieto, jonka olisit halunnut saada.

 

Taso 1

[6] Kirjaudu sisään Facebookiin/Instagramiin/Twitteriin. Laske valitsemillasi yksiköillä, kuinka paljon informaatiota saat ensimmäisestä näkymästä.

[7] Kun käytät tietokonetta, sulje jokaisen käyttökerran jälkeen välilehti, selain tai ohjelma, jota olet tarvinnut asian tekemiseen. Älä pidä useita välilehtiä auki, soitinta pysäytystilassa tai ohjelmia auki taustalla, jos et juuri sillä hetkellä käytä niitä.

[8] Jos ihminen hengittää sisään neljässä erässä ja ulos kahdeksassa, keho rauhoittuu. Sama toisin päin ja keho piristyy. Selaa sosiaalisen median uutisvirtoja ja uutissivustojen etusivuja kummallakin tavalla.

[9] Käytä tunti käyden mahdollisimman monella sivustolla, ikään kuin katsomassa mitä joku tekee.

[10] Ajattele sosiaalisen median uutisvirtaa. Se on englanniksi feed, ’syöte’, ’ruokinta’ tai ’ateria’, mutta suomeksi virta. Mitä voisi tarkoittaa vastavirtaan uiminen?

 

Taso 2

[11] Vetäydy hetkeksi internetin hiljaiseen nurkkaan.

[12] Sanonnan mukaan avointa Wi-Fi-verkkoa ei tulisi käyttää missään, missä ei kävelisi paljain jaloin. Kuvittele käveleväsi paljain jaloin kaikissa niissä paikoissa, joissa puhelimesi on mahdollista muodostaa suojaamaton Wi-Fi-yhteys.

[13] Klikkaa jokaisen selaimen evästeilmoituksen kohdalla aina ”Lisää tietoa” / ”Lue lisää”.

[14] Avaa puhelimestasi valikko, jonka kautta voit tarkastella käyttöoikeuksia, joita olet antanut puhelimen sovelluksille sen eri toimintoihin ja osiin. Käy läpi jokainen kohta ja valitse kyllä tai ei. Kun puhelin ilmoittaa, että sovelluksen toiminta saattaa häiriintyä tai se saattaa lakata toimimasta, jos et anna sille kaikkia sen pyytämiä käyttöoikeuksia, mieti, mitä se tarkoittaa sovelluksen toiminnan kannalta ja oman käyttötapasi kannalta.

 

Taso 3

[15] Käy läpi sovellukset ja sivustot, joilla on pääsy yhteystietoihisi puhelimessa tai sähköpost(e)issa.

[16] Tutki, minkälaista tietoa käyttämäsi ohjelmat, sovellukset ja palvelut jakavat, kun nukut.

[17] Ota internetselaimen hakupalkissa oleva ennustavan tekstinsyötön toiminto pois päältä. Muistele ja kirjoita aina alusta loppuun jokaisen sivuston osoite, jolla käyt.

[18] Lue Google-haun ja sosiaalisen median sisäisten hakutoimintojen osoiteriville tuottama sisältö. Yritä päätellä, mitä kaikkea se pitää sisällään.

 

Taso 4

[19] Kun liikut internetissä sivulta toiselle, peitä kädellä näytöltä sisältö, jota et halua nähdä.

[20] Selaimiin lisättävien mainostenesto-ohjelmien sijaan käytä eri kokoisia liikuteltavia post-it-lappuja mainossisällön peittämiseen tietokoneen tai puhelimen näytöllä.

[21] Jaa tietoa internetissä tai viestintäsovelluksessa itsellesi epätyypillisellä tavalla.

[22] Kuvittele soittavasi puhelimella ihmisille, joihin olet verkostoitunut sosiaalisessa mediassa.

 

Taso 5

[23] Aloita aina puhtaalta pöydältä: poista selaimestasi käytöstä hakuhistorian ja selaushistorian tallennus.

[24] Kytke se uudelleen päälle ja katso pöydän alle: käy läpi selaushistoriaasi sivusto sivustolta yhden päivän ajalta ja ajattele, mitkä kaikki sivut tulostaisit papereina fyysiselle työpöydällesi.

[25] Tulosta kaikki sivut, joilla olet päivän aikana käynyt ja lajittele ne pinoihin aihepiirin mukaan.

[26] Ota askel pidemmälle ja käy vain sivuilla, jotka tulostaisit työpöydällesi.

 

Taso 6

[27] Päätä kaksi sivustoa, joilla voit käydä, kun aika käy pitkäksi.

[28] Vaihda eniten käyttämilläsi, kirjautumista vaativilla sivustoilla salasanat sellaisiin, jotka muistuttavat sinua tunnepitoisista kokemuksista.

[29] Vaihda puhelimen näyttökuva mustavalkoiseksi tai harmaasävyiseksi.

[30] Kuvittele laitteiden näytöt eri muotoisiksi, neliöiksi, ympyröiksi, tähden muotoisiksi.

 

Julkaistu Tuli & Savu -lehdessä 3/2019, nro 98, ABC 123. Menetelmät perustuvat työn alla olevan runoteoksen kirjoitusprosesseihin. Kiitokset Taike ja SKR.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.