Performanssi ja Putin

Marvin Carlson kirjoittaa Esitys ja performanssi –teoksessaan, että performanssista on tullut vertauskuvallinen taidemuoto. En ole varma olenko tulkinnut Carlsonia oikein, mutta toteamus yhdistyy mielessäni performanssi-sanan käyttöön taiteen kontekstin ulkopuolisissa yhteyksissä. Performanssista puhutaan, mutta teos tekijän nimeämänä kokonaisuutena puuttuu.

Mediassa performanssi määrittyy ennen kaikkea tavallisesta poikkeavana, usein yllätyksellisenä käyttäytymisenä jossakin tilanteessa.

Se voi olla näyttävää, liioittelevaa tai tahattomasti ”ylimenevää toimintaa”.

Matti Heikkisen performanssi maalissa: huutoyökkäystä

Se voi määrittyä tilanteeksi, jonka piti olla ennalta-arvattava, mutta jonka ”käsikirjoitusta” toimija muutti.

Vanhasen performanssi sopuleille

 

Se voi myös määrittyä esitystilanteeksi, jossa esityksessä on elementtejä jostain taiteenlajista, mutta jossa esityksen puitteet haastavat tulkinnan esityksestä vain yhtä taiteenlajia edustavana esityksenä.

Pidätetyn miehen tunteikas performanssi poliisiautossa tallentui videolle!

 

Performanssin määritteleminen on vaikeaa ja yhtenä oikopolkuna siihen toimii se, että tekijä itse asettaa tekonsa performanssin kontekstiin. Siis kutsuu sitä performanssiksi. Ylläolevissa artikkeleissa näin ei ole. Voitaneen kohtuullisen turvallisesti ajatella, ettei Vanhanen ajatellut tekevänsä performanssia. Toimittaja sen sijaan näki tilanteessa jotain erikoista, johon ei riittänyt toiminnan kutsuminen erikoiseksi.

(Yhtenä syynä performanssi-sanan ylenpalttiseen käyttöön voi tietenkin olla sekin, että englanninkielen sana performance, josta performanssi juontuu, tarkoittaa myös suoritusta.)

Erityisen mielenkiintoista on kuitenkin eilisen Hesarin (9.3.2014) laajennus tähän sanaleikkiin. Anssi Miettinen kirjoittaa artikkelissaan Vladimir Putin – Kuka hän on? Mistä hän tulee? Mitä hän aikoo?, joka paperiversiossa oli otsikoitu Venäjän johtajalla on monta identiteettiä:

”Putinia on kutsuttu ”mieheksi ei-mistään”. Hän on monikasvoinen poliitiikan performanssitaiteilija, johon on helppo liittää mielikuvia. Putin on itse sanonut, että hänen tärkeimpiä kykyjään on saada ihmiset – erityisesti Venäjän kansa – näkemään hänet sellaisena kuin he haluavat hänet nähdä. Siis ei sellaisena kuin hän todellisuudessa on.”

Miettisen performanssitaiteilija muistuttaa kovasti näyttelijää: hänellä on monet kasvot eli hän esittää monenlaisia rooleja, mutta hänen minuutensa jää hämärän peittoon. Performanssitaiteilija on siis kuin tyhjä taulu, jossa toiset ihmiset voivat nähdä mitä haluavat, mutta joka ei koskaan näytä yleisölle ”todellista minuuttaan”.

 

1 Comment

  1. Bongasin pari päivää sitten muokatun kuvan, jossa Putin esiintyi drag queenina. Sattumaa? I think not!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.